Dünyanın en eski bilgisayarı Antikythera düzeneğinin sırrı yıllar süren araştırmaların sonunda açığa çıktı.
Antikythera düzeneği, 1901 yılında Girit ve Mora Yarımadası arasındaki enkazdan çıkarılan bir mekanik düzenektir. Milattan önce 100-150 tarihleri arasında yapılan bu düzeneğin tam olarak ne işe yaradığı günümüze kadar bir merak konusuydu.Yeni Bulgular
Uluslararası bir bilim-insanları grubunun yaptığı son araştırmalar Antikythera düzeneğinin hangi amaçla yapıldığına ışık tutuyor. Atina üniversitesi fizikçi ve tarihçi bilim-insanı Giannis Bitsakis, 10 yıllık araştırmaların sonucunu 9 Haziran 2016'da verdiği bir konferansta sundu.Deşifre edilen yazıtlar, bu ilkel aletin mekanikleri arasında tüm evreni sakladığını ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre, bu aşırı hassas düzenek, tutulmaları (ay/güneş), ve gezegen ve yıldızların hareketlerini izlemek için kullanıldı.
1972 yılına kadar yapılan araştırmalarda mekanizmadan harf ve numaralardan oluşan 923 karakter deşifre edilmişti. Son araştırma sayesinde 3400 karakter, ve toplamda 82 parçadan oluşan bilgi deşifre edildi.
Antikythera Düzeneği Nasıl Çalışıyor?
Aletin yanında tüm sistemi bir kol bulunuyor. Kolu çevirdiğinizde arka taraftaki işaretçiler Ay'ın ve gezegenlerin hareketlerini göstererek dönmeye başlıyor. Ayrıca bir tarih seçebiliyorsunuz, ve düzenek size o günkü astronomik olayları gösterebiliyor.
Dahası, gezegenlerin hareketleri belirli gözlem bölgeleri ile bağlantılı olduğundan cihazın yer değiştirdiği ve birden fazla yerde kullanıldığı anlaşıldı. Eski olimpiyat ve Isthmian oyunlarının tarihlerinin de cihazda kayıtlı olduğu bir diğer araştırma sonucu.
Bitsakis'in dediğine göre, bu düzenek aslında bizim bugün bilgisayar yardımıyla yaptığımız geçmiş ve gelecek tutulma ve diğer gök olaylarını hesaplama işlerini gerçekleştiriyor. Antikythera mekanizması bunu iki bin yıldan daha önce yapabiliyordu.
Bir tek şey açık ki bu inanılmaz eski bilgisayar atalarımızın aslında ne kadar geliştiğini gösteren bir diğer örnektir.
Derleme/Çeviri: Mert Tatlı, Seher Ateş